Navigacija

Zunanje ograje

Zunanje ograjeso ograje, ki so postavljene na prostem. Ravno zaradi tega morajo biti trpežne, odporne na razne vremenske razmere, čim bolj in čim dlje pa morajo ohranjati tudi svoj prvoten videz. Zunanje ograje so namreč prva stvar, ki jo obiskovalec ali mimoidoči vidi, ko nas obišče ali gre mimo našega doma. Pri tej vrsti ograj se moramo zato dobro seznaniti z materiali, ki obstajajo, kvaliteto in tudi ceno. Višja cena namreč ne pomeni vedno boljše vzdržljivosti in kakovosti.

Priporočamo vam ogled naših PVC ograj.

Med zunanje ograje štejemo balkonske ograje, vrtne ograje, ograje okrog parcele, ograje za varnost ob stopnišču, vrtne ograje in gotovo bi našli še kakšno vrsto. Vsem je skupno to, da jih pred vremenskimi in drugimi naravnimi vplivi ne ščiti nobena posebna streha, zato je material, iz katerega so izdelane, ključnega pomena. Na trgu najdemo razne vrste materialov, iz katerih so zunanje ograje izdelane: les, steklo, PVC, aluminij, nerjaveče jeklo, železo, medenina, pletenice, polikarbonatne plošče… Les je bil v preteklosti zagotovo najpogostejša izbira. Njegova prednost je toplina, ki jo oddaja, slabost pa je vsekakor zahtevno vzdrževanje. Da ohranja svoj prvotni izgled čim dlje, ga je potrebno barvati in vzdrževati, pomembno pa je tudi, katero vrsto lesa izberemo. V sedanjem času zato obstaja nemalo alternativ. Ena izmed njih je steklo. Steklene zunanje ograje dajo objektu moderen videz in eleganco, velik problem pa je čiščenje. Na stekleni ograji se namreč hitro vidijo vsi prstni odtisi, posušene dežne kapljice, rade se nabirajo alge in podobno. Če želimo eleganco steklene ograje, pa ta seveda ne more biti umazana.

Zunanje ograje

PVC zunanje ograje so vsekakor pametnejša izbira. Če izberemo ustrezen PVC material, se nam ni treba bati, da bo spremenil svojo obliko, barvo ali celoten izgled. Primerne so tako na območjih, ki so zelo izpostavljena soncu (torej UV žarkom) kot na drugače mehansko obremenjenih območjih (vlaga, veter, sol…). So zelo prilagodljive in na voljo so v različnih barvah, tako da so primerne za vsak dom. Običajno pri PVC ograjah potrebujemo še nosilno konstrukcijo, ki pripomore k stabilnosti. To lahko postavimo sami in se potem s PVC materialom samo obleče, lahko pa naročimo celotno ograjo z nosilno konstrukcijo vred. Običajno so PVC zunanje ograje sestavljene iz manjših votlih letvic, kar omogoča večjo stabilnost in trdnost. Kar se tiče čiščenja, so zelo nezahtevne. Očistimo jih preprosto, z vodo in običajnimi gospodinjskimi čistili. Tudi kovinske zunanje ograje, torej ograje iz aluminija, nerjavečega jekla, železa ali medenine so za čiščenje precej nezahtevne. Očistimo jih z vlažno krpo, če imamo možnost, pa jih lahko kar speremo z visokotlačnim čistilcem. Poleg tega prispevajo k modernem videzu hiše, odporne pa so tudi na zunanje vremenske vplive. Zunanje ograje na pletenice so ograje, ki so narejene iz posebnih žic, ki jih imenujemo inox pletenice. Uporabimo jih lahko tako kot vse ostale, najpogosteje pa se uporabljajo ob kakšnih stopniščih kot varovalne ograje, da se lahko za njih primemo, ko se vzpenjamo. Zunanje ograje iz polikabonatnih plošč niso tako razširjene kot ostale vrste. Te plošče so izredno odporne na vse vremenske razmere, so trdne, transparentne, dobro prepuščajo svetlobo. Kot ograje se uporabljajo predvsem na avtocestnih odsekih, pri hišah pa se bolj kot za zunanje ograje uporabljajo kot kritina za nadstreške.

 

Zakaj bi se človek sploh odločil za postavitev zunanje ograje na svojem domu? Večinoma nam je zelo pomemben izgled našega doma. S kvalitetno in lepo zunanjo ograjo pomembno pripomoremo k lepoti hiše, vrta, parcele,… Še dobro, da imamo na voljo toliko različnih vrst, da se lahko odločimo za tisto, ki se nam zdi najbolj ustrezna. Ograja ima pomembno vrednost tudi pri označevanju našega prostora in pri skrbi za varnost. Balkona si brez ograje namreč ne moremo zamisliti, saj bi bil tako popolnoma neuporaben. Zunanja ograja lahko pripomore tudi k varovanju našega doma pred nezaželenimi gosti (tatovi, živalmi,…), z njo pa lahko tudi omejimo območje za psa kot hišnega ljubljenčka. Zunanje ograje so torej nepogrešljiv del vsake hiše. 

Alu ograje

PVC ograje

PVC vrata

PVC napušč

Fatal error: Uncaught Error: Access to undeclared static property: Zend_Loader_Autoloader::$loader in /var/www/web14/htdocs/library/Doctrine/Common/ClassLoader.php:227 Stack trace: #0 /var/www/web14/htdocs/library/Doctrine/ORM/Mapping/ClassMetadataInfo.php(803): Doctrine\Common\ClassLoader::classExists() #1 /var/www/web14/htdocs/library/Doctrine/ORM/Mapping/ClassMetadataFactory.php(368): Doctrine\ORM\Mapping\ClassMetadataInfo->validateAssocations() #2 /var/www/web14/htdocs/library/Doctrine/ORM/Mapping/ClassMetadataFactory.php(337): Doctrine\ORM\Mapping\ClassMetadataFactory->validateRuntimeMetadata() #3 /var/www/web14/htdocs/library/Doctrine/ORM/Mapping/ClassMetadataFactory.php(178): Doctrine\ORM\Mapping\ClassMetadataFactory->loadMetadata() #4 /var/www/web14/htdocs/library/Doctrine/ORM/EntityManager.php(269): Doctrine\ORM\Mapping\ClassMetadataFactory->getMetadataFor() #5 /var/www/web14/htdocs/library/Doctrine/ORM/EntityManager.php(613): Doctrine\ORM\EntityManager->getClassMetadata() #6 /var/www/web14/htdocs/library/Starsni in /var/www/web14/htdocs/library/Doctrine/Common/ClassLoader.php on line 227